Historiek

2011: gebrek aan opvang voor kinderen met een meervoudige beperking

Het zal je maar overkomen. Je hebt een kindje met een meervoudige beperking, maar geen gespecialiseerde opvang in je eigen regio Mechelen- Zemst-Vilvoorde. De dichtstbijzijnde dagcentra voor niet-schoolgaande kinderen zijn in Duffel en Leefdaal, maar daar zijn er ellenlange wachtlijsten en om een aangepast schooltje voor buitengewoon kleuteronderwijs te bereiken zit je gemiddeld twee uur op de bus.

Ook voor de reguliere crèches zijn de wachtlijsten in de regio Mechelen-Zemst-Vilvoorde opvallend lang. Bovendien voelen deze kinderdagverblijven zich dikwijls niet bevoegd om kinderen met extra zorgnoden op te vangen.

En waarom moet je al zo vroeg beslissen of je kind naar school zal gaan of niet terwijl je eigenlijk gewoon eerst de evolutie van je spruit wil afwachten?

Begin 2012: droom wordt realiteit

Katleen Ballon, kinderarts en Mieke De Strooper, orthopedagoge wilden hier iets aan doen. Via Tom Dehaene kwamen ze in contact met ondernemer Katia Verhaeren. Zij was actief op zoek naar een zinvol project dat gehuisvest kon worden op het voormalige familiedomein van de familie Verhaeren. Alle partijen gingen enthousiast rond de tafel zitten en korte tijd later werd de vzw Villa Clementina geboren.

Het logo werd een fris en fruitig clementientje met verschillende partjes, die de verschillende delen van de werking uitbeelden. Ze hebben elk hun eigen reden voor bestaan, maar vormen samen een geïntegreerd geheel. Kortom, een werking mét pit! Ontwerper is Niel Liesmons, student Industrieel Ontwerp.

Zomer 2012: Villa Clementina krijgt vorm

Daarna kwam alles in een stroomversnelling terecht. De Provincie Vlaams-Brabant kende een opstartsubsidie toe, waardoor de werken aan de villa konden beginnen.

Ook de zoektocht naar fondsen werd intenser. De vzw kreeg van Kind en Gezin een principiële goedkeuring voor 22 inkomensgerelateerde plaatsen, een waarborg om laagdrempelig te kunnen werken.

Om het project - in afwachting van de noodzakelijke subsidies van de overheid- leefbaar te houden organiseerde de VZW- met succes- tal van fundraisingactiviteiten: een huiskamerconcert met de Belgische Kamerfilharmonie, een jazzconcert met Mechelse stadsmuzikant Frank Vagané, een zwoele Braziliaanse dansavond. Minister Van Staat Jean-Luc Dehaene- die de volledige opbrengst van zijn ‘Memoires’ schonk aan Villa Clementina - sprak op een business diner en er werd een samenwerkingsverband met brouwerij Het Anker op poten gezet. Ook lokale serviceclubs werden aangesproken.

Najaar 2012: nu begint het echt

Selectie van ons dream team van zorgpersoneel, gesprekken met ouders en kindjes, vrijwilligers die onder leiding van onze vrijwilligerscoördinatoren Claire Leclef en Veerle Mollekens alles klaarmaken voor de start in januari 2013. Nog voor het einde van het jaar was er een wachtlijst voor kindjes met beperking en ook de andere opvangplaatsen werden snel ingenomen. De nood is reëel!


Voorjaar 2013: Villa Clementina opent de deuren!


9 januari was D-day! De deuren van de Villa openden voor de opvang van de eerste kindjes. Sinds die dag heerst er een leuke bedrijvigheid, raakt het personeel geroutineerd en vinden kindjes er hun plekje ...

Op 2 maart vindt de officiële opening plaats in aanwezigheid van meter Marieke Vervoort, peter Rudi Vranckx, Zemsts burgemeester Bart Coopman en Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

7 november 2013: Zoveel mogelijk in de samenleving en zo weinig mogelijk uitzonderlijk en afzonderlijk, dat is het uitgangspunt van de nota ‘Perspectief 2020’, het nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.“In uitvoering van Perspectief 2020 besliste de Vlaamse overheid om het budget voor inclusieve kinderopvang recurrent uit te breiden met 0,5 miljoen euro”, aldus minister Vandeurzen. Hiermee worden onder andere de Centra Inclusieve Kinderopvang opgericht. Op deze manier wil de minister werk maken van een samenleving waarin alle kinderen een plaats krijgen, te beginnen bij de allerkleinsten. “De Centra Inclusieve Kinderopvang realiseren inclusieve opvang en ondersteunen daarnaast ook andere voorzieningen in de regio in het realiseren van inclusieve opvang. Ze zijn intra- en intersectoraal ingebed”, zegt minister Vandeurzen. Uit 42 aanvraagdossiers werden 16 projecten geselecteerd: naast het Stadsbestuur Leuven en de VZW Landelijke Kinderopvang werd ook VZW Villa Clementina geselecteerd voor de provincie Vlaams-Brabant ! Dé erkenning van onze queeste !